- لطفاً در مورد تفاهم نامه همکاریهای مشترک راه آهن و ایران خودرو و دلایل وجودی آن توضیحاتی ارایه بفرمایید:
- همه ما از قوانين بالادستي و سیاست های کلی برنامه توسعه ششم کشور مؤكد از سوی مقام معظم رهبری دال بر توسعه حمل و نقل ريلي آگاهیم و در راستای اجرایی نمودن این بخش از سیاستها و حسب جلسات متوالی مدیران عالی دو سازمان، توافقاتی حاصل شد که زمینه ساز تنظیم تفاهم نامه گردید. این تفاهم نامه که بین دو قطب حمل و نقل ريلي و صنعت خودروی کشور منعقد شد، زمینه ساز بهره برداری حداکثری از ظرفیت های لجستیک ریلی را فراهم خواهد نمود كه بديهي است احداث بارانداز لجستيكي آپرين مقدمه اي بر اجرايي نمودن اين توافقنامه بوده است.
- کاملا قابل درک است که افتتاح فاز اول بارانداز آپرین نقطه عطفی برای توسعه این همکاریها و نقطه شروعی مجدد بر این روابط سنواتی بوده است. لطفاً پلتفرم و تاریخچه پیدایش و تکامل بارانداز آپرین را تشریح بفرمایید:
- نظریه اولیه احداث بارانداز آپرین در اراضی ایستگاه آپرین بعنوان بزرگترین بندر خشک مجاور پایتخت، در سال 1395 در جلسات مشترک مدیران عالی راه آهن و ایران خودرو شکل گرفت. چارچوب این نظریه شامل سرمایه گذاری اقتصادی از سوی سرمایه گذار، احداث تسهیلات و محل انبارش برای محمولات جنرال کارگو و کانیتنری بود. حتی در همان دوره زمانی مزایده عام در سطح بین المللی توسط راه آهن جمهوری اسلامی برگزار گردید و منجر به عقد قرارداد بلند مدت گردید که متأسفانه تحت الشعاع مسائی تحریم، نتایج عملیاتی آن با تأخیر مواجه شد. لیکن وجود محمولات ایران خودرو بعنوان جریانی که اصولا دچار رکود و توقف نمی شود، ورود سمند ریل به این حوزه بعنوان دپارتمان تخصصی ریلی ایران خودرو را اجتناب ناپذیر می نمود. نهایتاً بعد از مذاکرات فشرده و طولانی و عقد قرارداد بلند مدت فیمابین راه آهن و سمند ریل، سمند ریل عملیات احداث فضای انبارش مسقف و غیر مسقف در زمینی به مساحت 40 هزار متر مربع را آغاز نمود که اتمام عمليات اجرايي فاز نخست آن در زمستان 1397 محقق گردید و پس از طی دوره تحویل موقت، افتتاح رسمی از فاز اول آن در تاریخ 20 بهمن 98 با حضور وزیر محترم راه و شهر سازی، مدیر عامل محترم راه آهن و مدیر عامل محترم ایران خودرو و مدیران عالی دو طرف محقق گردید.
- آغاز بهره برداری از آپرین چه مزایایی را برای طرفین ایجاد می نماید و ظرفیت بالقوه برای گسترش آن را چگونه می بینید؟
- اصولاً بهره برداری از بارانداز آپرین دارای نتایج مستقیم در افزایش حمل ریلی و نتایج غیر مستقیم در حوزه افزایش ظرفیت در انبارش اقتصادی است. در فاز اول، ظرفیت حمل ریلی محمولات فولادی مورد نیاز ایران خودرو از تولیدگنندگان داخلی را تا سقف 250 هزار تن افزایش می دهد و در فاز دوم تا سقف 350 هزار تن قابلیت توسعه خواهد داشت. همچنین امکان تبدیل آپرین را به هاب محمولات فولادی ایران خودرو قابل دسترس خواهد نمود. در میان مدت نیز با توجه به تمرکز ادوات و تجهیزات لجستیک و منابع انسانی شاغل با مهارتهای مهندسی لجستیک، خدماتی مانند تخلیه، بارگیری، صفافی و بازگشایی محمولات کانتینری نیز قابل انجام خواهد بود.
- خدماتی که به آن اشاره نمودید، چه حمل ریلی به مقصد آپرین و چه خدمات انبارش و لجستیک در بارانداز آپرین، چه مزایایی در سطح بنگاه و در سطح ملی ایجاد می نماید؟
- اصولا با رویکرد اقتصادی و از منظر یک سازمان اقتصادی، کرایه حمل محمولات را برای ایران خودرو و صاحبان کالا به میزان تقریبی 20 تا 35 درصد کاهش می دهد. اما در سطح ملی نتایج قابل اعتنایی را ایجاد می نماید. همه مطلع هستیم که راهآهن با مزایایی همچون ظرفیت بالا، مصرف انرژی و آلودگی کم، نرخ کرایهِ پایین و ایمنی نسبت به سایر وسیلههای حمل و نقل، موجب شده تا به عنوان یک وسیله ایمن و با صرفه ارتباطی شناخته شود. از سویی در حوزه مسئولیتهای اجتماعی، طبق آمار میزان کشته شدگان جادهای 330 برابر بخش ریلی است و به عبارت دیگر 99.7 درصد این شاخص به حوزه جادهای و کمتر از 3 هزارم درصد آن به حوزه ریلی اختصاص مییابد. همچنین مقایسه شاخص مصرف سوخت در حوزه ریلی و جادهای از نسبت یک به 6 و شاخص متغیر آلایندگی از نسبت یک به 20 حکایت دارد که برآیند همه آنها کارنامه موفق حوزه ریلی را نشان میدهد. از سويي بارانداز آپرين مقياس قابل اعتمادي جهت پياده سازي خدمات قابل ارائه يك پارك لجستيك به بازرگانان و صاحبان كالا را فراهم مي نمايد و سمندريل علاوه بر گروه صنعتي ايران خودرو، آمادگي ارائه سرويسهاي لجستيكي را به شركاي تجاري اعلان مي دارد.
- مقارن با افتتاح پروژه های زیرساختی در 20 بهمن 98 و با حضور مقام عالی وزارت راه و شهرسازی، که آپرین نیز یکی از آنها بعنوان نمونه ای موفق بوده است، تفاهم نامه ارزشمندی نیز توسط مدیران عامل دو سازمان یعنی راه آهن و ایران خودرو به امضا رسید و تبادل شد. در مورد مفاد این تفاهم، توضیح می دهید؟
- این تفاهم نامه، حاصل جلسات متوالی مدیران و کارشناسان دو طرف در حوزه های متفاوت زیر ساختی، حمل و بهره برداری، فعالیتهای برون مرزی، امکان استفاده متقابل از ظرفیت های مهندسی و ساخت طرفینی بوده است. رئوس آن را می توان اینطور بازشماری نمود:
- ایجاد ساز و کار برای افزایش بهره وری ناوگان ریلی و کاهش زمان سفر محمولات باری
- ایجاد ساز و کار توسعه زیر ساخت ریلی در سایت های تولید ایران خودرو خراسان و ایران خودرو تبریز (از سر خط شروع شود)
- اتخاذ تدابیر لازم برای توسعه حمل ریلی بین المللی محمولات کانتینری ایران خودرو
- تشریک تجربیات در ساخت داخلی قطعات صنعت ریلی
که در بخش عمده اي از توافقات سمندريل به نمايندگي از گروه صنعتي ايران خودرو عهده دار اجرای مفاد توافقنامه همکاریهای مشترک با راه آهن ج.ا.ا وفق سیاست های کلی برنامه ششم توسعه کشور می باشد.
- منظور از افزایش بهره وری ناوگان ریلی چیست ؟
- اگر زمان سفر یا زمان حمل یک محموله در فرآیند حمل کاهش یابد و بعنوان مثال نصف شود به این معنا است که شما با یک وسیله حمل دو بار می توانید حمل انجام دهید، بعبارتی بهرهوری ناوگان افزایش یافته است. تشکیل یک قطار و انجام فرایند حمل ریلی دارای پارامترهای گوناگون و عوامل تأثیر گذار متنوعی در مبدأ، مسیر و مقصد هستند. بعنوان مثال، زمانیکه قراراست یک محموله کانتنیری از بندر شهید رجایی در بندرعباس بصورت ریلی بارگیری و حمل آن آغاز شود، نهادها و سازمانها و سامانه های فعال و دخیل در این فرآیند همگی باید ضمن هماهنگی و به هنگام بودن فعالیتشان را بطور معین و به موقع به انجام برسانند. عواملی مانند سازمان بنادر و دریانوردی بندر شهید رجایی، محوطه های اختصاصی ارائه دهنده خدمات بندری، گمرک شهید رجایی، صاحب کالا، راه آهن، متصدی حمل ریلی، سامانه های پنجره فرامرزی گمرکی، بسترهای ارتباطی و …
طی جلسات فشرده و نتیجه بخش در سطح کارشناسی و مدیریت، این امکان فراهم شد که از 5 بهمن 98 قطار باری منظم از بندر عباس به آپرین و بالعکس محقق گردد و زمان سفر به نصف کاهش یابد و نتیجتاً بهره وری ناوگان تا حد دو برابری قابل تحقق گردد. این فرآیند مستمر خواهد بود و اجرای طرح استخر ناوگان یا WAGON POOL با محوریت سمند ریل در حوزه کانتینر از مفاد تفاهم نامه بوده است.
- و توسعه زیر ساخت در سایتهای تولیدی چه نتایجی را در بر خواهد داشت؟
- نمی توانیم مدعی باشیم که می خواهیم حمل ریلی را افزایش دهیم، اما امکانات لازم را فراهم نکنیم. به همین دلیل ضمن همکاری نزدیک با ادارات کل راه آهن خراسان و راه آهن تبریز، مطالعات لازم برای توسعه زیر ساخت موجود و یا ایجاد زیر ساخت به منظور اتصال سایت های تولید به شبکه ریلی انجام شده است که در حال تبدیل به توافقنامه اجرایی با سرمایه گذاری مشترک طرفین خواهد بود.
- در حوزه فعالیتهای برون مرزی و انتقال تجربه ساخت قطعات چه توضیحی را لازم میدانید؟
- در حوزه برون مرزی و فعالسازی حمل ریلی از چین، از سالهای گذشته دارای کریدورهایی مانند تراسکا TRASECA بوده ایم. در اثر تحریم های ظالمانه و محدودیتهایی که در بنادر جنوبی خلیج فارس با آن مواجه بوده ایم، تلاش قابل توجهی برای برقراری کریدور ریلی از مبدأ چین و گذرنده از کشورهای CIS توسط راه آهن انجام شده است که در حال بلوغ مي باشد و میتواند بعنوان یک گزینه به اهداف ایران خودرو کمک نماید. همچنین تجارب ایران خودرو در حوزه مهندسی و ساخت داخل نمودن قطعات یدکی می تواند در زمینه تولید قطعات مورد نیاز ادوات ریلی بویژه کشنده ها و لکوموتیو ها نتیجه بخش باشد. تعامل و همکاری نزدیکتر در این دو زمینه نیز از موارد تفاهم نامه بوده است.
- سپاس از وقتی که در اختيار ما گذاشتید.